top of page

Πολύποδες ενδομητρίου, τι είναι τελικά και τι πρέπει να κάνουμε;

 

   Οι πολύποδες του ενδομητρίου είναι ένα από τα πιο συχνά ευρήματα κατά τον ετήσιο υπερηχογραφικό έλεγχο. Πολλές φορές και μόνο στο άκουσμα της λέξης πολύποδας μπορεί να προκληθεί στη γυναίκα  μεγάλη ανησυχία και σκέψεις ότι κάτι κακό μπορεί να κρύβεται. Ποια όμως είναι η αλήθεια και τι πραγματικά ισχεύει με τους πολύποδες?

 

  Τι είναι οι πολύποδες

 

   Πολύποδες είναι καλοήθεις μαλακές παχύνσεις του ενδομητρίου σε σχήμα σφαιρικό. Ενδομήτριο είναι η εσωτερική στοιβάδα της μήτρας και είναι το τμήμα εκείνο που γίνεται η εμφύτευση του εμβρύου για να ξεκινήσει η ανάπτυξη του κυήματος. Οι πολύποδες είναι εξαιρετικά συχνή κατάσταση και βρίσκονται σε ποσοστό 8% του γενικού πληθυσμού. Σε περιπτώσεις μάλιστα που έχουμε ανώμαλη αιμορραγία μπορεί να ανέρχονται σε ποσοστό 30%. Οι πολύποδες μπορεί να είναι μονήρεις ή πολλαπλοί και το μέγεθός τους είναι από μερικά mm μέχρι λίγα εκατοστά.

 

  Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση πολύποδα και συμπτώματα

 

  Πολύ λίγοι παράγοντες κινδύνου σχετίζονται με τη δημιουργία πολύποδα μεταξύ των οποίων η υπέρταση, η παχυσαρκία και η χρήση η του φαρμάκου Ταμοξιφαίνη. Όσον αφορά τα συμπτώματα, το 70% των γυναικών με ενδομητρικό πολύποδα παραπονούνται για αύξηση της ποσότητας του αίματος και της διάρκειας της περιόδου. 

   Οι πολύποδες μπορεί να έχουν επίπτωση και στην αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας και εμφανίζονται σε ποσοστό 3-5% των υπογόνιμων γυναικών. Αν μάλιστα υπάρχουν συμπτώματα όπως μεσοκυκλική αιμορραγία ή αίμα μετά από επαφή τότε η επίπτωση είναι μεγαλύτερη. Από μελέτες έχει φανεί πως παρατηρείται βελτίωση του ποσοστού επίτευξης κύησης και μείωση του ποσοστού αποβολών σε υπογόνιμες γυναίκες μετά την εξαίρεση του πολύποδα. Παρόλο που δεν έχει βρεθεί κάποιος συγκεκριμένος μηχανισμός με τον οποίο προκαλούν υπογονιμότητα ωστόσο πιθανολογείται ότι οι πολύποδες που βρίσκονται σε θέση κοντά στα στόμια των σαλπίγγων πιθανότατα αποτελούν μηχανικό εμπόδιο στη διέλευση των σπερματοζωαρίων στο ταξίδι τους προς το ωάριο.

 

  Πολύποδες και καρκίνος

 

   Εξαλλαγή των πολυπόδων σε καρκίνο μπορεί να συμβεί αλλά με πολύ μικρή πιθανότητα περίπου 1-2%. Πιο πιθανό είναι να συμβεί σε αυξημένη ηλικία της γυναίκας σε υπερτασικές ή παχύσαρκες γυναίκες και σε πολύποδες με μέγεθος μεγαλύτερο από 1,5 εκ. Σε μερικές μελέτες μάλιστα κακοήθης εξαλλαγή εμφανίζεται μόνο σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

 

  Διάγνωση του ενδομητρικού πολύποδα

 

  Η διάγνωση της ύπαρξης κάποιου ενδομητρικού πολύποδα γίνεται αρχικά με το ιστορικό. Όταν υπάρχει ανώμαλη κολπική αιμόρροια και ιδιαίτερα αν συνδυάζεται με δυσκολία επίτευξης κύησης τότε πρέπει να διερευνάται η πιθανότητα ύπαρξης πολύποδα. Η διαπίστωση γίνεται με το κολπικό υπερηχογράφημα είτε απλό είτε με έγχυση φυσιολογικού ορού. Το ιδανικό είναι η εξέταση να γίνεται πριν τη 10η μέρα του κύκλου ώστε το πάχος του ενδομητρίου να είναι λεπτό και να μπορεί να αποκαλυφθεί η ύπαρξη ακόμη και μικρών πολυπόδων.

   Η διαγνωστική υστεροσκόπηση είναι η καλύτερη μέθοδος επιβεβαίωσης της ύπαρξης ενδομητρικού πολύποδα. Κατά την εξέταση αυτή το υστεροσκόπιο εισέρχεται στην κοιλότητα της μήτρας διακολπικά και βιντεοσκοπείται έτσι άμεσα ο πολύποδας ενώ χαρτογραφείται η θέση του. Το τεστ Παπανικολάου σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συμβάλλει στη διάγνωσή τους παρόλο που δεν είναι και τόσο αποτελεσματικό.

 

   Θεραπεία του πολύποδα

 

   Η χειρουργική εξαίρεση του πολύποδα είναι η μοναδική θεραπεία. Δεν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή ενώ η αφαίρεση μπορεί να γίνει είτε με διαγνωστική απόξεση είτε με επεμβατική υπστεροσκόπηση. Η διαγνωστική απόξεση έχει το μειονέκτημα οτί αποτελεί τυφλή μέθοδο και είναι πιθανό να μην εξαιρεθεί ο πολύποδας ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν πολλαπλοί πολύποδες στο ενδομήτριο. Αντίθετα πιο αποτελεσματική είναι η υστεροσκόπηση με την οποία υπό άμεση όραση εξαιρούνται στοχευμένα ένας ένας οι πολύποδες και δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να παραμείνει.

  

  Συμπέρασμα

 

  Συμπερασματικά όταν σε μια γυναίκα διαγνωσθεί πολύποδας δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας, αλλά χρειάζεται να προγραμματίσει σε συνεργασία με το γιατρό της τη μέθοδο εξαίρεσής του. 

bottom of page